IZPADANJE LAS – ALI GA LAHKO ZMANJŠAM?

Verjetno si se tudi ti že kdaj vprašala „Pa zakaj prav meni tako noro izpadajo lasje?!“. No, naj te pomirim. Izpadanje las je nekaj povsem normalnega. Dokler ne opaziš, da ti lasje izpadajo v šopih ali v zares velikih količinah, se ti ni potrebno preveč obremenjevati. Kljub temu pa lahko s kakovostno prehrano, zmanjšanjem stresa ter kvalitetno lasno kozmetiko poskrbiš, da bo izpadanje las čim manjše.

 

Izpadanje las je najbolj intenzivno jeseni in spomladi. Temu izpadanju las dermatologi pravijo začasno izpadanje las na katerega poleg letnega časa vplivajo tudi številni drugi dejavniki. Mednje prištevamo predvsem:

 • neuravnoteženo prehrano s primanjkljajem vitaminov;
 • uživanje določenih zdravil;
 • neustrezno ravnanje z lasmi;
 • dolgotrajnejši stres;
 • nepravilnosti v imunskem sistemu posameznika.

 

Pozorna pa moraš postati takrat, kadar ugotoviš, da ti lasje izpadajo veliko bolj kot običajno – morda celo v šopih. Ja, takrat je res čas za paniko. Vendar lahko s kvalitetno skrbjo za svoje lase preprečiš (ali vsaj zmanjšaš) izpadanje las že preden se to sploh začne.

Tvoji lasje so sestavljeni iz keratina. To je posebna vrste beljakovine in celic melanocitov. Te celice tvorijo pigment, ki ga imenujemo melanin. Las lahko anatomsko razdelimo na steblo in na korenino. Lasno steblo je tisti del lasu, ki se nahaja nad površjem kože in je torej dobro viden, lasna korenina pa se nahaja v koži. Obdaja jo lasna ovojnica, s katero tvori čebulico.

 

Lasno steblo je sestavljeno iz treh plasti. Notranji del lasnega stebla se imenuje sredica, srednji delu skorja, zunanja plast pa kutikula. Sredica je sestavljena iz celic, ki še niso popolnoma poroženele. Skorja je iz poroženelih celic, ki predstavljajo kar 90 odstotkov teže lasu. Od tega sloja je odvisna njegova trdnost. V celicah skorje je pigment, ki daje lasem barvo.

 

Eden izmed najpomembnejših delov lasu je lasni mešiček ali folikel. Gre za majhno jamico cevaste oblike, iz katere raste dlaka oziroma las. Na dnu mešička je las priraščen in odebeljen v lasno čebulico. V spodnjem delu se k čebulici stiska lasna brbončica (našla boš tudi poimenovanje papila), v kateri so krvne žilice. Lasna brbončica je pomemben sestavni del mešička, saj nadzira stanje in rast lasu. Če papila odmre, bo odmrl tudi las. Če pa zaradi katerega koli vzroka odmre las zaradi, brbončica pa ostane nepoškodovana, bo na njegovem mestu zrasel nov las.

Za zdravje tvojih las pa ni pomembna zgolj sestava lasu, pač pa je izjemno pomembno tudi delovanje žlez lojnic. Le-te namreč proizvajajo maščobo, ki v kombinaciji z vodo in beljakovinami tvori zaščitno maščobno prevleko. Ta ima pH od 4,5 do 6,5 in s tem preprečuje razvoj mikroorganizmov. Poleg tega maščobna prevleka odbija vodo ter UV žarke hkrati pa preprečuje, da bi se koža na lasišču izsušila. Aktivnost lojnic je odvisna od spola, starosti in menstrualnega cikla, pa tudi od nevrološkega in endokrinološkega statusa.

 

Če je izpadanje las zgolj začasne narave ali pa ga je povzročil stres, morda tudi nepravilna ali neuravnotežena prehrana, si lahko do neke mere pomagaš tudi sam/a. Seveda je najprej potrebno odstraniti ključni dejavnik, ki je pripomogel k izpadanju las. Poleg tega pa moraš lasišču priskrbeti tudi vsa druga potrebna živila, ki bodo izpadanje las zavrla in ga v prihodnje preprečila. Živila, ki jih naši lasje potrebujejo za rast so predvsem vitamini skupine B (biotin), jod, železo in cink.

Pomagaš pa si lahko tudi s produkti KEMON ACTYVA iz linije p factor. Šampon bo globinsko, a hkrati nežno očistil tvoje lase. Ob redni uporabi ti bo ta šampon pomagal pri regulaciji izločanja maščob in pri stimulaciji vitalnosti lasišča, lase pa bo pustil mehke in voljne. Nego lahko zaključiš s produktom p factor scalp istega proizvajalca. Regenerativni tretma vsebuje mandljevo olje, ekstrakt ognjiča, materine dušice, aloe vere, bisabolol (eterično olje kamilice), vitamine E, PP, B6, H, provitamin B5 in mentol. Vlaži, blaži ter revitalizira lasišče in obnavlja tvoje lase.

V trgovinici pa najdeš tudi dva zanimiva seruma.

ACTYVA P FACTOR INTENSIVE LOTION. Losion je nastal za specifično nego proti izpadanju las pri ženskah. Obogaten je z rastlinskimi matičnimi celicami izvlečkov semen rdečega grozdja. Losjon se je na testih izkazal za izjemno učinkovitega:

 • gostejši lasje v 63 % primerov
 • osrednje povečanje kapilarne gostosti +20,6 %
 • izboljšanje stanja alopecije v 52 % primerov
 • prijeten tretma v 79 % primerov
 • prvi rezultati vidni po 3 mesecih.

Test je bil izvršen na vzorcu 20 žensk starosti med 22 in 69 let, z alopecio androgenetico (plešavostjo) od blage do hude stopnje. Prostovoljke so izdelek uporabljale 6 mesecev vsak dan.

ACTYVA P FACTOR INTENSIVE LOTION ZA MOŠKE

Formula je nastala za specifično nego proti izpadanju las pri moških. Rezultati testov so tudi pri tem produktu zelo zgovorni:

 • gostejši lasje v 80 % primerov
 • osrednje povečanje kapilarne gostosti +12,1 % 
 • izboljšanje stanja alopecie v 10 % primerov
 • prijeten tretma v 95% primerov

Test je bil izvršen na vzorcu 20 moških starosti od 22 do 60 let, z alopecio androgenetico (plešavostjo) od blage do hude stopnje, proti placebu. Prostovoljci so izdelek uporabljali 6 mesecev vsak dan.