mastni lasje

Boj z mastnimi lasmi

Mastni lasje so tegoba, s katero se sooča kar nekaj ljudi v populaciji. Če med njih spadaš tudi ti, se bom potrudila, da ti pomagam z nekaj nasveti, da bodo tvoje težave z mastnim lasiščem in lasmi vsaj nekoliko manjše.

Če redno spremljaš moj blog sedaj že veš, da lasje rastejo iz lastnih mešičkov. Najgloblji del lasnega mešička predstavlja lasna čebulica. Proti mešičkovemu ustju na površini kože se odpira lojnica s svojim izvodilom, v spodnjem delu se pripenja mišica naježevalka. Vsaka žleza lojnica proizvaja maščobo, ki zagotavlja, da so lasje zdravi in voljni, saj maščoba preprečuje izsušenost in lomljenje las. Vendar lahko žleze lojnice proizvedejo tudi preveč maščobe, kar vodi v pojav mastnih las. Seveda vzrok za preveliko delovanje lojnic ni le eden. Lahko gre za dedno predispozicijo, obdobje pubertete, nezdravo prehrano, uživanje nekaterih zdravil, velikokrat pa so mastni lasje tudi posledica nepravilne nege. Lasje se lahko hitreje zmastijo tudi zaradi hormonskega neravnovesja, menstrualnega ciklusa in daljšega stresnega obdobja.

PREVIDNO PRI IZBIRI BALZAMA

Tudi v primeru mastnih las je balzam nujno potrebno uporabljati, saj ta poskrbi za to, da so lasje hidrirani in nahranjeni s sestavinami, ki jih potrebujejo. Vendar je pri mastnih laseh še toliko pomembneje, da izberemo balzam, ki nam prav zares ustreza. Bodi izbirčna, preizkusi več produktov in se odloči za tistega, ki ti najbolj ustreza. Svetujem ti tudi, da balzam naneseš samo na konice las in ne po celotnih laseh, kot si morda to počela do sedaj. Vsekakor pa lase po uporabi balzama zares dobro izperi! Včasih je namreč “maščoba” na laseh dejansko neizpran balzam in šampon.

ČESANJE

Sicer še vedno velja za “neizpodbitno dejstvo”, da mastnih las ne smeš česati, saj bodo izgledali še bolj mastno, vendar se dan danes kaže, da lahko česanje s PRAVO KRTAČO pravzaprav pripomore k temu, a lasje izgledajo manj mastno.

DOTIKANJE LAS

Verjetno se ti ne zdi “big deal”, vendar lahko dotikanje las znatno pripomore k temu, da bodo tvoji lasje izgledali še bolj mastno in se bodo tudi dejansko hitreje zmastili. Tudi koža na tvojih prstih namreč proizvaja maščobo, ki jo z drsenjem s prsti preko las razneseš tudi na lase in jih tako zmastiš.

PORAVNANI LASJE – RAJE NE

Izogibaj se ravnanju las. Saj vem – če si tudi ti zvesta uporabnica likalnika, to ne bo tako enostavno. Vendar ti zagotavljam, da bodo tvoji lasje izgledali manj mastno, če jih ne boš polikala. Zravnani lasje namreč pustijo maščobi prosto pot navzdol in mastni lasje pridejo še bolj do izraza. Če so tvoji lasje mastni, raje izberi razmršen in voluminozen čop, s katerimi boš mastne lase nekoliko zakrila.

NEGA, NEGA, NEGA IN ŠE ENKRAT… NEGA

Predvsem ti na srce polagam, da se posvetiš negi. Pri negi lahko uporabljaš tudi piling za lasišče. Ne uporabljaj ga prepogosto – morda enkrat ali dvakrat na teden. Piling nanesi na mokro lasišče in s krožnimi gibi nežno masiraj. Ko končaš, ga dobro izperi.

Prav tako ti toplo priporočam, da lase šamponiraš dvakrat. Če lase šamponiraš le enkrat, se ti lahko zgodi, da maščobo po lasišču zgolj razmažeš, namesto, da bi jo izprala. Lasje pa so tako zelo hitro spet mastni. Lase izperi z nekoliko bolj hladno vodo. Po umivanju pa lase obvezno posuši.

Če se ne znaš odločiti o tem, katere izdelke bi uporabljala, lahko preizkusiš tudi kakšnega iz spletne trgovinice. Mastnim lasem se zelo dobro prileže nega ANGEL od Kevin Murphy. Angel Wash vsebuje izvleček zelenega čaja in bo lasišče pomiril. Balzam za večji volumen Angel Rinse je primeren za tanke barvane lase. Poskusiš lahko tudi z masko Hidrate.me. Uporabiš lahko tudi Balancing.Wash, ki je primeren za vsakodnevno umivanje las.

Če ti izdelki Kevin Murphy ne odgovarjajo lahko preizkusiš tudi z Kemon Actyvo, linijo Bellessere. Šampon omenjene linije ustvarja kompaktno kremasto peno za lažje česanje in koži podarja nežen občutek. Lasje so po uporabi lahkotni in čvrsti; koža pa mehka in nežno dišeča. Nego zaključi z balzamom. Ponaša se z mehčalnimi in zaščitnimi lastnostmi, ki prinašajo mehkobo in svilnat občutek. Vidno lajša česanje in lase dela voljne in sijoče, ne da bi jih obtežil.

Za mastne lase pa je zelo priporočljiva tudi uporaba linije Equilibrio. Šampon bo globinsko očistil lasišče in iz njega odstranil prekomerno maščobo. Izsušene lase bo omehčal in jih nahranil ter tako zelo olajšal česanje.