KERATIN

Keratin je beljakovina, ki ima relativno kompleksno sestavo. Najdeš jo lahko v koži, zobeh, nohtih in seveda tudi v laseh. Ženske se o keratinu največkrat pogovarjamo v zvezi z lasmi. Keratin namreč predstavlja 90% tvojega celotnega lasu. Ni čudno, da ima ta beljakovina tako zelo velik pomen pri zagotavljanju zdravja tvojih las.

Keratin ni topen v vodi, odlikuje pa se po visoki elastičnosti. Prav tako je zelo odporen proti visokim temperaturam, mrazu in vročini. Zaradi vsebnosti keratina se lasje odlično spopadajo z najrazličnejšimi vremenskimi pojavi, kot so sončni žarki, zimski mraz, pa tudi z vročino stilskih pripomočkov (kodralnik, likalnik za ravnanje las itd.), ne da bi zaradi tega utrpeli posebno škodo.

Kako naj vem, da mojim lasem primanjkuje keratina?

Lasje, ki jim primanjkuje keratina so krhki, lomljivi in se precej težko češejo. Če tvoji lasje niso sposobni tvoriti zadosti velikih količin keratina in si pričela opažati znake, opisane zgoraj, ti priporočam, da začneš z nadomeščanjem keratina. Keratin bo poskrbel za regeneracijo tvojih las tako od znotraj kot tudi od zunaj. Če boš keratin redno uporabljala, se bo ponovno vzpostavila zdrava struktura lasu, keratin bo namreč učinkovito zapolni hrapavo in porozno povrhnjico ter jo zgladi. Lasje postanejo voljni, sijoči in polni življenjske energije. Stilsko oblikovanje pričeske bo tako povsem preprosto.

Lastnosti naravnega keratina:

  • Neposredno vpliva na elastičnost, moč, zdrav lesk las
  • Zagotavlja vodoodporno plast kože, ščiti pred agresivnimi snovmi
  • Je naravna ovira proti mehanskim učinkom na kožo
  • Tako dolgotrajno trenje povzroči nastanek keratinskih kosmičev v obliki žuljev in kurjih očes, ki ščitijo kožo pred resnimi poškodbami
  • Vsebuje alanin – aminokislino, ki vpliva na presnovne procese in proizvodnjo glukoze v jetrih, ohranja njeno raven in kasnejši prenos skozi obtočni sistem
  • Vsebuje glicin, ki vpliva na višje možganske funkcije
  • Stabilizira delovanje možganov, sodeluje v procesih zaščite živčnega sistema, zmanjšuje mišični tonus.

Katere izdelke naj uporabim za kvalitetno nadomeščanje keratina?

Na trgu lasne kozmetike lahko dan danes najdeš številne izdelke, ki vsebujejo keratin, saj gre za molekulo, ki je v tej industriji široko zastopana.

Zelo priljubljene so maske za lase s keratinom. Te maske se lahko v večini na lase nanesejo približno enkrat na teden. Seveda se lahko poleg maske uporabljajo tudi balzami s keratinom, ki so primerni tudi za pogostejšo uporabo. Se pa na trgu dan danes pojavlja tudi vse več izdelkov v obliki sprejev ali olj, ki vsebujejo keratin. Spreji se najpogosteje uporabljajo kar med česanjem in oblikovanjem pričeske in ti jih tako največkrat ni potrebno prati. Tudi olja za lase ne izpiraj, vendar bodi pri njegovi uporabi pazljiva. Če boš uporabila preveč olja, lahko le-to namreč obteži in tudi zmasti tvoje lase, pričeska pa ne bo izgledala tako, kot si si želela.